Vaihda vapaalle

Vedin viime viikolla kurssin ryhmälle, jonka jäseniä yhdisti tuskailu lopputyön kirjoittamisen kanssa. Aiheet liittyivät kullakin osallistujalla heidän omaan työhönsä. Täsmällisemmin ilmaistuna ongelman ydin ei ollut kirjoittaminen vaan kirjoittamattomuus, mikä on varsin yleistä.

Tutkielman tekeminen on aihe, jota täytyy lähtestyä sekä loogisesta että luovasta näkökulmasta. Looginen näkökulma, eli tutkimuskysymysten asettaminen, aiheen rajaus ja sisällön jäsentäminen ovat aivan välttämättömiä tekstin rakentamisessa, mutta luova puoli ja erityisesti eräs tietty harjoitus oli monelle se kaikista herättävin: vapaakirjoittaminen.

Nämä henkilöt osasivat todistetusti kirjoittaa, mutta he sanoivat, etteivät pääse hommassa mitenkään alkuun ja he puhuivat massiivisista tuntimääristä, joita aikovat varata kirjoitustyöhön. Ja tietenkin rikkumaton rauha, se on ehdoton edellytys.

Nämä ekstriimit kannat kuitenkin hälvenivät kurssin edetessä.

Kurssilla teimme useita 15–20 minuutin sessioita, jossa tekstiä tuotettiin vapaasti aina hieman eri lähtökohdista. Oli täysin vapaata kirjoittamista, oman lopputyön jostakin osa-aiheesta vapaasti kirjoittamista ja kirjoittamista sanalistan pohjalta. Kurssilaiset hämmästyivät, miten jo 15 minuutissa ehti päästä flow-tilaan ja tekstiä syntyi. Vapaakirjoittaminen on menetelmä, jossa kirjoitetaan mahdollisimman ripeästi mitä tahansa mieleen juolahtaa eikä omaa tekstiä arvioida tai arvostella lainkaan, vaan kirjoitetaan eteenpäin.

Kirjoittaminen on harjoittamista vaativa menetelmä, jossa monitahoiset ajatussikermät muunnetaan alusta loppuun eteneväksi tekstiksi. Luonnokset ja vapaakirjoittaminen ovat tärkeä osa prosessia.

Jotkut saattavat kirjoittaa tekstin ”timanttina”, aivan loppuvaiheessa ja ilman luonnoksia. Yleensä tällainen on kuitenkin henkisesti kuormittava tapa enkä itse usko, että se on kirjoittajan mielenterveyden tai oman oppimisen kannalta mitenkään paras. Mikään ei stressaa niin paljon kuin kirjoittamaton työ ja asfalttijyrän lailla lähestyvä deadline.

Vapaakirjoittaminen on tapa pitää hauskaa, mutta myös työkalu seuraaviin tilanteisiin: ajatukset ovat sekavia, eikä tiedä mistä lähtisi liikkeelle. Tai ihminen on lukenut saavillisen kirjallisuutta, mutta kaikki lilluu irrallisena päässä. Tai sitten kirjoittamista varjostavat kokonaan muut asiat elämässä. Kaikkea voi käsitellä vapaan kirjoittamisen avulla. Se on tärkein yksittäinen työkalu. Kun sitä harjoittaa, myös ”varsinainen” kirjoittaminen ja varsinkin kirjoittamisen aloittaminen helpottuu koko ajan.

Jätä kommentti

Kategoria(t): Asiakirjoittaminen, Kouluttaminen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s